Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 29 december 2017

Årets bästa läsning

Året går mot sitt slut, och det börjar bli dags att summera läsåret 2017. Som vanligt har jag inte ens läst en bråkdel så mycket som jag hade önskat. Det har kommit ut så många fina och intressanta böcker, som fortfarande ligger kvar på läslistan, och får följa med in på det nya året. Jag har valt ut fem böcker från det gångna året som jag minns lite extra...


Romanerna om Patrick Melrose av Edward St Aubyn
Den första delen är väldigt stark i sin beskrivning av de övergrepp Patrick utsätts för som barn, med faderns grymhet och moderns passivitet. Språket genomsyras av en torr humor med mycket sarkasm, som känns väldigt brittisk.

En engelsk gentleman av Jane Gardam
Boken tecknar ett fint och bitvis rörande porträtt av en gammal man som försöker försonas med det som blev hans liv, och hitta sin plats i en tillvaro han inte längre känner igen. Historiskt är det också en intressant period som skildras med andra världskrigets olika fronter, och det brittiska imperiet som går mot sin upplösning.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
Boken utspelar sig under slaveritiden i USA. I verkligheten fanns det ett nätverk av frivilliga som hjälpte förrymda slavar att fly från söder till norr. Flyktvägen kallades den underjordiska järnvägen. Vi får följa Cora som är sexton år. Hon är född och uppvuxen som slav på en bomullsplantage i Georgia. Tillsammans med sin vän Caesar lyckas Cora fly från plantagen och få en biljett att resa med den underjordiska järnvägen norrut. Boken är spännande, skrämmande, och ibland helt fruktansvärd, men viktig.

Kåda av Ane Riel
Boken är en hemsk berättelse i thrillerform om en dysfunktionell familj som befinner sig i sönderfall. Det handlar om ätstörningar och så kallad hoarding, alltså samlarmani. Men den är spännande och välskriven, och det är bra karaktärer.

Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen
Större delen av boken utspelar sig under 1944, då Frankrike var ockuperat av Tyskland. De båda kvinnorna Sidonie och Nathalie möts av en slump, de är båda på flykt norrut genom Europa, från den fransktyska gränsen. Det är en intressant tid ur historien som skildras, och det finns ju också paralleller till vår egen tid. Fortfarande flyr människor från sina hem och ger sig ut på långa riskfyllda vandringar. Det är också fascinerande och gripande människoöden, och inte minst starka kvinnoporträtt.

Gott nytt läsår!

/Åsa

1 kommentar:

  1. Här finns flera titlar som jag helt enkelt inte hann med under året. Men det känns ju bra att både "Den underjordiska järnvägen" och "Sidnonie & Nathalie" finns på din lista!

    SvaraRadera