Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



måndag 31 oktober 2016

Flickor och kvinnor i boktitlar

Jag blev tipsad om en artikel som beskriver ett fenomen som nog många av oss känner igen; de senaste årens många boktitlar som innehåller ordet flicka/girl i någon form. Artikelförfattaren Emily St. John Mandel (själv författare) har en teori om att det började med Stieg Larssons Millennium-serie. Första delen gavs ut 2005 på engelska med titeln "The girl with the dragon tattoo". Sen dess har vi bland annat läst "Gone girl", "The girl on the train" och sommarens snackis, "The girls".

Läs gärna hela artikeln, den är både rolig och tänkvärd - men kanske inte helt vetenskapligt tillförlitlig... Författaren har dock gått igenom över 800 titlar och gjort bland annat följande iakttagelser:

Större delen av de karaktärer som betecknas som flickor i boktiteln, är i själva verket åldersmässigt kvinnor. Det är vanligare att kvinnliga författare har ordet flicka/girl i boktiteln. Om boken är skriven av en man, är det betydligt större risk att "the girl" inte överlever i slutet. Författarens teori är att ordet flicka/girl i titeln ger intryck av oskuldsfullhet och utsatthet, mer än kvinna/woman, och att detta kan vara anledning till den flitiga förekomsten.

Hon förutspår dock också att nästa trend är att flickorna kommer att växa upp till kvinnor, även i boktitlarna. När jag gör ett lika ovetenskapligt försök att tillämpa teorin på årets utgivning hittar jag "Kvinna inför rätta" och "The woman in cabin 10" - men också " Flickan med alla gåvorna" och "Flickorna på Englandsbåten"...

En annan artikel på samma tema, berättar om en ny trend på Twitter. Under hashtagen #TrumpaNovel ges kända romaner nya titlar till Donald Trumps ära(?) Bland de mer träffande finns "Belittle women"...

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar