Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 12 juni 2015

”Vi bara lyder : en berättelse om Arbetsförmedlingen”

Forskningsprojektet som Roland Paulsen jobbar i har som en utgångspunkt: ”Teorin är att vi i arbetslivet begränsar vår reflektionsförmåga till tekniska problem och undviker att ställa frågor kring mening och syfte…” Han förväntas göra någon form av etnografisk fältstudie – ”helst i en organisation där trycket på att begränsa tänkandet kan antas vara särskilt stort”. Bokens undertitel säger oss vilken ’organisationen’ blev!


I boken kan du bland annat läsa att produktiviteten i Sverige radikalt har ökat samtidigt som arbetstiden håller på att förlängas och att ”de samlade lönerna idag är nere på samma nivå som under första världskriget”. Du får ta del av Milgram-experimentet, ett socialpsykologiskt test som genomfördes på 1970-talet, som i huvudsak gick ut på att se vad människor var kapabla att göra vad gäller lydnad gentemot övermakten.

Vi får läsa om tjänstemän på Arbetsförmedlingen som gör nästan allt för att hålla skenet uppe men ibland går det över gränsen till och med för de mest lojala mot systemen och ledningen ”Vi får ha lite tålamod och hålla ihop och så får vi gå in på toa där inne och kräkas i vasken när vi blir upprörda”.

Här berättas om dem som hatar Arbetsförmedlingen på grund av det sätt de behandlats och som formar grupper för att protestera, ibland urartar det till rena våldshandlingar. Vi får befinna oss i rummet där de som hamnat i Fas 3 får sitta och lyssna på saker och uppmanas göra saker som är på så låg och meningslös nivå så att någon av dem Roland Paulsen pratat med till och med har en skräck i sina ögon. En kvinna uttrycker det som att ”Jag måste sänka mig till en nioårings nivå för att klara av de här övningarna”.

Det ryms oerhört mycket mer i boken och jag kan inte annat än med en dyster känsla över sakernas tillstånd ändå rekommendera dig att läsa boken.


/Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar