Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



tisdag 8 april 2014

Sonen av Philipp Meyer

Som jag har berättat tidigare har jag ett varmt förhållande till tjocka, välskrivna, historiska romaner. Sonen av Philipp Meyer uppfyller alla dessa kriterier och är verkligen en fantastisk läsupplevelse! Vi får följa familjen McCullough genom fyra generationer, från mitten av 1800-talet fram till nutid. Platsen är Texas med omnejd, en trakt som har stått som skådeplats för nybyggare, indianer, boskapsskötare och oljemagnater. Det är en våldsam skildring av amerikansk historia, utan några förskönanden eller romantiseringar, och det är spännande från första sidan till den sista. Sällan har 700 sidor gått så snabbt att läsa!

Det är tre olika medlemmar av familjen McCullough som för ordet. Det börjar med Eli, vars familj mördas och han själv blir tillfångatagen av en grupp comancher. Han växer upp hos indianstammen och blir mer och mer delaktig i deras liv. Som läsare lär man sig massor om hur livet kunde gestalta sig hos comancherna, en av de indianstammar som bevarade sina traditioner och sin frihet längst. Det är som sagt långt ifrån någon romantiserad bild av indianerna som målas upp, men det är mycket intressant och levande beskrivet. Jag vill delge er ett citat från när Eli så småningom återvänder till de vitas "civiliserade" värld. Han blir utfrågad av en vit man, en domare, om sitt liv hos comancherna:

"Hur ställer sig indianer till katter?"
"Jag såg aldrig till några katter. Men många hundar."
"De äter hundar va?"
"Det är shoshonerna", sa jag. "Hundar och prärievargar är heliga för comancherna. Det vore att nedkalla en förbannelse över sig."
"Men det händer att de äter människor?"
"Det är tonkawa", sa jag.
"Aldrig comancherna?"
"En comanche som åt en människa skulle omedelbart bli dödad av stammen, för det påstås att det är beroendeframkallande."
"Intressant", sa han. Han kliade sig på hakan. "Och den här soldansen som alla pratar om?"
"Det är kiowa", sa jag. "Vi ägnade oss aldrig åt det."

Vi får också läsa utdrag ur Elis son Peters dagböcker från början av 1900-talet. Slutligen får vi lära känna Jeannie McCullough, Elis barnbarnsbarn, som växer upp i en mansdominerad värld och slutar sina dagar som en av de rikaste kvinnorna i Texas. Det är fascinerande livsöden.

/Helen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar