Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 28 juni 2013

Till pusseldeckarens lov!

Carolina och jag har grävt djupt i vårt deckarmagasin och hittat en massa gamla fina pusseldeckare som vi tycker förtjänar att läsas på nytt - eller för första gången. Du kan se ett urval i vårt skyltfönster mot Stortorget och inne i biblioteket finns också en hylla för utlån. Vill du ha fler att välja på så tar vi gärna fram ur vårt innehållsrika magasin!

Pusseldeckaren kännetecknas av att intrigen (brottet) presenteras på ett sätt så att läsaren själv ska ha chansen att lista ut lösningen. Man kan till exempel få ta del av vittnesförhör, bevismaterial och andra viktiga ledtrådar. De som håller riktigt hårt på genrens etikett hävdar att alla nödvändiga pusselbitar till gåtans lösning ska finnas i texten för den som läser noga. Man ska också som läsare ha samma chans att avslöja brottslingen som bokens detektiv, vilken vanligtvis är en polis eller annan privat brottsbekämpare.

Pusseldeckarens anor går tillbaka till storheter som Edgar Allan Poe och Arthur Conan Doyle, men den mest kända företrädaren är nog ändå Agatha Christie. Dorothy L. Sayers och Ellery Queen är exempel på andra författare inom genren. I Sverige har vi exempelvis Maria Lang, Stieg Trenter och Vic Suneson.

Pusseldeckaren har numera fått konkurrens av en mängd andra subgenrer som till exempel polisromanen, feel good-deckaren och den psykologiska thrillern. Men det finns fortfarande författare som håller pusseldeckaren vid liv, några av dessa är Ruth Rendell, P D James och Caroline Graham.

/Åsa

torsdag 27 juni 2013

Svalkande filmtips!


I sommar har biblioteken ett filmerbjudande: låna 3 filmer, betala för 2. Erbjudandet gäller både barn- och vuxenfilm och går att nyttja på samtliga bibliotek som tillhandahåller film. Vi håller alltid ett vakande öga på filmer som släpps och försöker lyssna in era önskemål. Några filmer så vi nyligen köpt in är t ex: Anna Karenina, Django unchained, Hitchcock och Les misérables. Behöver du mer inspiration och tips kan du kanske utgå från vårens topplista, som ser ut som följande:

1. En oväntad vänskap
2. Simon och ekarna
3. Äta sova dö
4. Förälskad i Rom
5. Igelkotten
6. Searching for Sugar Man
7. Snön på Kilimanjaro
8. Svinalängorna
9. A royal affair
10. Niceville

/Sara

tisdag 25 juni 2013

”A dying fall” – en arkeologi-deckare av Elly Griffiths


Rättsarkeologen Ruth Galloway är tillbaka. Denna gång är det en f d studiekamrat som önskar ett expertutlåtande från Ruth angående ett arkeologiskt fynd han har gjort i närheten av Blackpool. Man anar att det rör sig om ett sensationellt fynd och många är intresserade av det. Några har inte helt rumsrena avsikter med sitt intresse, Pendle universitetet har en historia med nynazistiska anhängare, därför är det mycket hemlighetsmakeri kring benresterna. När det sedan visar sig att den f d studiekamraten och kollegan omkommit i en misstänkt mordbrand och Ruth får ta emot hotfulla sms blir det ett fall för Blackpool-polisen med back-up från Harry Nelson som officiellt är på ”semester”. Den arkeologiska deckar-intrigen är bara en del av Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway. Det är minst lika intressant att följa böckernas karaktärer och deras inbördes relationer. Den lilla kretsen av vänner och kollegor är ihopnästlade på flera olika sätt och Griffiths är bra på att skildra mänskliga relationer, små minspel, ögonkast och tankar.

”A dying fall” heter ”En orolig grav” på svenska.

  / Carina

 

tisdag 18 juni 2013

Planerad semesterläsning

Nu så här dagarna innan jag går på semester sträckläser jag en bok jag längtat efter länge, nämligen uppföljaren till Justin Cronins alldeles fantastiska framtidsdystopi/vampyrroman Flickan från ingenstans som jag skrivit om här. Den andra delen heter De första tolv och är än så länge precis lika bra! Det är en sådan bok som jag vill ägna varje ledig stund åt, samtidigt som jag vill att den ska vara för alltid.

Justin Cronins böcker ska påminna om Stephen Kings Pestens tid. Trots att jag läst och älskat många av hans böcker har jag faktiskt den här oläst, så den har jag siktat in mig på i sommar. Sedan kanske jag fortsätter med hans lilla nätta skräckroman Det på dryga 1300 sidor. Ingenting man släpar med sig till stranden direkt, men jag tror att den kommer vara ett utmärkt sällskap under varma sommarkvällar på min balkong.

Sedan ska jag hinna med en sväng till Skottland också. Jag tycker mycket om temaläsning, och vill gärna ha med mig någon bok som utspelar sig i Skottland på resan. Vilken det blir har jag inte bestämt än, så har ni några bra tips på böcker med stämningsfulla skildringar av den skotska naturen tar jag gärna emot dem!

Ha en riktigt skön sommar!

/Helen

Min semesterläsning

Nu drar det ihop sig och om några dagar spenderar jag den första semestern i mitt alldeles egna hus. Jag har föreberett en skuggig läsplats under äppelträdet där jag tänker läsa Ferdinand Schiraschs "Fallet Collini" vars recensionsexemplar legat och väntat på mig sedan april. Schirasch tillhör ju mina favoriter så jag har höga förväntningar - och har dessutom lyckats blunda för eventuella recensioner och avslöjanden. En mycket entusiastisk låntagare tipsade om "Brevboken" skriven av den ryske författaren Michail Sjisjkin som jämförts med Tjechov och Tolstoj. Romanen bygger på en brevväxling mellan Sasjenka och Volodenka som splittrats i och med kriget. Det verkar vara en storartad kärleksroman som jag ser fram emot.

Pocket är ett utmärkt och behändigt format då man vill ha med sig läsning till utflyktsmålet. Jag plockar med mig den uppmärksammade "Stål" av Silvia Avallone samt den mindre omskrivna "Staden utan kvinnor" av Madeleine Hessérus som utlovar kärlek och dystopi...

Något som är perfekt i dessa varma dagar är att sätta igång surdegssatser. De bubblar och frodas då temperaturen i rummet ligger på cirka 22-25 grader. Och finns det något härligare än ett nybakt bröd på morgonen? Martin Johansson har skrivit ett flertal böcker på ämnet surdegsbakning bland andra; "Surdegsbröd", "Enklare bröd" och den senare "Bröd och pizza" som numera befinner sig hemma hos mig.

Till sist kunde jag inte motstå att ta med mig "Vildvin och honungsros" av Sanna Töringe, en bok som enbart fokuserar på klätterväxter och gröna rum. Inspiration till att plantera och sköta om härdiga klätterrosor, vild djungellik humle men även ettåringar såsom blomman för dagen och luktärtor ges här, en bok som jag saknat bland våra trädgårdsböcker.

Trevlig sommar,
önskar
Sara

tisdag 11 juni 2013

Barnflickan av Hanna von Corswant

Skräckroman står det under titeln på den här boken. Det vill jag nog inte riktigt hålla med om, tycker snarare att det är en psykologisk thriller i stil med Dennis Lehanes Patient 67. Det är en svensk författare som har skrivit, och det är hennes debutroman så jag blir nyfiken på vad vi har att vänta från hennes penna framöver.

Boken handlar om Karin, en ung kvinna som kommer som barnflicka till paret Louis på den franska landsbygden. Det konstiga är bara att det inte finns något barn att passa. Pojken som hon ska vara barnflicka åt har tydligen dött under mystiska omständigheter, ingen vill prata om det och madame Louis hävdar hela tiden att det inte alls är därför hon har kommit dit. Detta är inte det enda mystiska som Karin blir inblandad i. Vem är det egentligen som håller till på husets övervåning? Och varför hålls Karin isolerad utan möjlighet att ta kontakt med sin familj?

Det är inte speciellt läskigt som sagt, men däremot väldigt spännande emellanåt. Jag anar hur det ligger till ganska tidigt, men efter utläsningen är jag trots allt förvirrad. Visst var det väl som jag trodde? Det lämnas en del lösa trådar, och det finns helt klart utrymme för olika tolkningar av händelseförloppet. Gränsen mellan vad som är verkligt och inte är hårfin.

/Helen

fredag 7 juni 2013

Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt

Jocelyne är en medelålders, ganska vanlig kvinna, som lever ett ganska stillsamt liv i en småstad i Frankrike. Som ung drömde hon om att bli modeskapare, men omständigheter har lett till att hon idag istället driver en liten sybehörsaffär. Hon driver också en populär blogg kring handarbete, hennes barn är utflugna, och egentligen har hon det ganska bra med sin man, trots att de haft sina kriser. Egentligen funderar hon inte så värst mycket kring hur livet skulle kunna te sig under andra omständigheter, men tvingas omvärdera detta ordentligt när det mest ofattbara händer. Hon vinner 18 miljoner euro på lotto! Och ingen vet att det är just hon som vunnit. Och hon ligger lågt, säger ingenting till någon, inte ens sin man, för… på vilket sätt skulle livet förändras då? Och skulle det egentligen förändras till det bättre? Ju mer hon i tysthet grubblar över detta, desto mer inser hon att det riktigt viktiga i livet det har hon redan, och risken att förstöra somligt av detta pga en förfärligt massa pengar, känns överhängande. Därför fortsätter hon att hålla tyst om sin hemlighet, gömmer checken under en skosula i garderoben, och reflekterar vidare över vad hon egentligen ska unna sig när hon väl tar ut pengarna. För de är lätträknade de saker hon egentligen behöver men inte har, och den eventuella lilla lyx hon skulle vilja omge sig med är snabbt fixad också. För mycket pengar ger bara huvudvärk i väldigt många led, för de viktiga värdena för henne går ändå inte att köpa för pengar – kärlek, tillit, trygghet – det som hon redan har. Tror hon. För plötsligt händer det som bara inte får hända, som stjälper ALLT på ända… och livet för Jocelyne blir sig aldrig mera riktigt likt…

/Tuija

tisdag 4 juni 2013

De oförglömliga av Gabriella Ahlström


De oförglömliga handlar om Fredrika, som får ett sammanbrott efter sin bror Simons död. Simon har dött av en överdos, även om familjen väljer att föreställa sig att det var ett hjärtfel som var dödsorsaken. Mamman är en ganska självupptagen skådespelerska och pappan mestadels frånvarande. Alltså har Fredrika nästan varit som en extramamma för Simon under deras uppväxt och de har stått varandra väldigt nära.

I vuxen ålder har Simon förändrats. Han lever ett intensivt och utsvävande liv, med massor av vänner och flickvänner. Fredrika uppfattar det som att människor dras till Simon (liksom de dras till hennes mamma) som till en magnet. Fredrika själv har inga sådana egenskaper, utan är mycket ensam och nu finns det knappt någon plats för henne i Simons liv heller. Hon fasar för att bli som sin moster, som hon uppfattar som en påträngande person som enbart lever för att vara behövd av andra.

För att få en nystart åker Fredrika till Paris för att plugga franska. Hon får hyra ett rum hos en äldre dam och de får snabbt väldigt bra kontakt. För första gången i sitt liv känner hon sig sedd och uppskattad för den hon är. Snart flyttar också Paul in i lägenheten och Fredrika får uppleva den stora kärleken. Hon har som en känsla av att det hela är för bra för att vara sant, och det visar sig snart att det är det också...

Delar av romanen utspelar sig genom samtal mellan Fredrika och hennes terapeut, där hon får berätta om sina skuldkänslor inför broderns död och vad det egentligen var som hände i Paris. Bitvis är det en fantastisk skildring av en trasig ung kvinna. Många tankar och känslor som Fredrika har är fångade på pricken, så att det nästan gör ont att läsa. Däremellan går det framåt i ett ganska långsamt tempo, och som läsare förstår man vad som har hänt en bra stund innan Fredrika väljer att berätta det för sin terapeut. Det är ett berättargrepp som jag inte är alldeles förtjust i, men det är också den enda invändning jag har mot en i övrigt mycket välskriven roman.
 
/Helen

måndag 3 juni 2013

Död i skugga av Anne Holt

Och den som dör är den åttaårige Sander, och han gör det i skuggan av terrordåden i Oslo och på Utøya. Samma dag, samma tid. Han faller ned från en hög trappstege i sitt eget hem, enligt mamman och pappan, som just står i begrepp att bjuda hem en massa människor på en större tillställning. Ingen hinner riktigt se vad som händer, och sekunderna efter kliver Inger Johanne in genom dörren, inbjuden till festligheterna.

Inger Johanne är kriminalpsykolog, och bevittnar föräldrarnas förkrossande sorg, och den nyblivne, tafatte polisens hantering av ärendet - han som kanske var den ende som polisen kunde avvara denna kaotiska, förfärliga dag, när Norge vändes uppochned…

Denne polisnovis Henrik blir lycklig över att äntligen få ett riktigt fall på halsen, som han dessutom tycks få hantera ensam. Egentligen finns inget fall, eftersom det var ett olycksfall, men något får honom att börja gräva i detta ändå. Och otroligt nog börjar han hitta små oegentligheter, som, ju mer han gräver och ju fler han pratar med, kanske har någon substans. Han börjar ana att denna sjövilda adhd-pojke kanske utsatts för någon form av övergrepp hemma, och han jobbar hårt på att försöka sätta dit överklasspappan för om inte ett mord, så iallfall vållande till annans död. För han är övertygad om att pojkens alla blåmärken och småskador, som alla uppstått hemma, inte bara är slumpmässiga, inte heller den oro och rädsla han uppvisat i olika sammanhang.

Men naturligtvis är det aldrig som man tror – inte heller här. Inger Johanne blir till slut även hon övertygad om att något inte stämmer riktigt, och luskar vidare på sitt håll, och slutligen gräver hon tillsammans med Henrik fram sanningen som man aldrig kunnat tro…

/Tuija