Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 28 juni 2013

Till pusseldeckarens lov!

Carolina och jag har grävt djupt i vårt deckarmagasin och hittat en massa gamla fina pusseldeckare som vi tycker förtjänar att läsas på nytt - eller för första gången. Du kan se ett urval i vårt skyltfönster mot Stortorget och inne i biblioteket finns också en hylla för utlån. Vill du ha fler att välja på så tar vi gärna fram ur vårt innehållsrika magasin!

Pusseldeckaren kännetecknas av att intrigen (brottet) presenteras på ett sätt så att läsaren själv ska ha chansen att lista ut lösningen. Man kan till exempel få ta del av vittnesförhör, bevismaterial och andra viktiga ledtrådar. De som håller riktigt hårt på genrens etikett hävdar att alla nödvändiga pusselbitar till gåtans lösning ska finnas i texten för den som läser noga. Man ska också som läsare ha samma chans att avslöja brottslingen som bokens detektiv, vilken vanligtvis är en polis eller annan privat brottsbekämpare.

Pusseldeckarens anor går tillbaka till storheter som Edgar Allan Poe och Arthur Conan Doyle, men den mest kända företrädaren är nog ändå Agatha Christie. Dorothy L. Sayers och Ellery Queen är exempel på andra författare inom genren. I Sverige har vi exempelvis Maria Lang, Stieg Trenter och Vic Suneson.

Pusseldeckaren har numera fått konkurrens av en mängd andra subgenrer som till exempel polisromanen, feel good-deckaren och den psykologiska thrillern. Men det finns fortfarande författare som håller pusseldeckaren vid liv, några av dessa är Ruth Rendell, P D James och Caroline Graham.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar