Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 26 april 2013

Flykten från läger 14 : Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger av Blaine Harden


1982 föds Shin Dong-huk i ett arbetsläger strax utanför Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Hans föräldrar placerades där på grund av politisk opålitlighet - ett straff som varar i tre generationer. I nordkoreanska arbetsläger (även kallade fångläger/gulags) får fångar, vuxna som barn, undernärda och iförda trasiga kläder arbeta i usla förhållanden och utstå extrem kyla. Det beräknas vara runt 200 000 fångar satta i olika läger runt om i landet. Lägrena är ofta belägna i bergen långt bort från övrig civilisation där vakter övervakar fångarnas minsta drag. Att fly är en omöjlighet. När Shins mamma och äldre broder begår ett misslyckat flyktförsök blir Shin förhörd och torterad till den grad att han nästan avlider. Efter det inser Shin att han inte kan lita på någon i lägret då till och med hans familjemedlemmar går bakom ryggen på honom.

I lägret möter Shin olika sorters vakter, somliga mer behjälpliga än andra, men även fångar med vetskap om världen utanför det höga elstängslet. Då Shin träffar Park, en medelålders man som en gång levt ett mycket gott liv i Pyongyang, får han reda på att en värld där mat, teknik och frihet existerar. För första gången någonsin påbörjar Shin att planera en flykt.

Det är författaren och journalisten Blaine Harden, som bland annat skrivit för Washington Post och New York Times som tillsammans med Shin skrivit den här fängslande biografin. Man får inte enbart en inblick i fånglägret och vardagen där utan även statistik och fakta kring landets tillstånd idag och historiskt sett. Militärens makt, dagens ledare Kim Jong Un och hans tillgångar kontra landets brist på såväl mat som elektricitet. Jag är själv oerhört facinerad av Nordkorea och det är jag nog inte ensam om, inte minst nu när landet blivit uppmärksammat i media i och med deras kärnvapentester. Vill du läsa mer om Nordkorea finns resereportageboken som journalisten Magnus Bärtås skrev: Alla monster måste dö samt Barbara Demicks Inget att avundas om ett vardagsliv i Nordkorea.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar