Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



tisdag 24 april 2012

De spräckliga : en irländsk barndom

Boken, skriven av Hugo Hamilton, är en barndomsskildring som utspelar sig i femtiotalets Irland. Det är en både varm, fängslande och rolig bok. Boken handlar om Johannes och hans familj.
Modern Irmgard är invandrad tyska och fadern Jack irländsk nationalist. Barnen går klädda i tyska lederhosen och irländska arantröjor, De är "tyska nertill och irländska upptill". Titeln De spräckliga syftar på det tysk-iriska ursprunget.
I hemmet är det endast tillåtet att prata tyska eller iriska, man tillåts inte ens lyssna på radioprogram på engelska. Fadern är övertygad om att iriskan en dag ska vara landets språk igen. Att tala engelska eller sjunga en engelsk sång medför att barnen blir bestraffade. Barnens far  hittar ständigt på nya saker som han är övertygad om att irländarna behöver och som han importerar och försöker sälja, något som inte går så bra.  
I en garderob hittar barnen en dag en undangömd bild på en sjöman i brittisk militäruniform. Det visar sig vara deras farfar som tjänstgjort som matros i brittiska flottan under första världskriget något som fadern försökt förtränga. Han talar hellre om sin farfar som tyckte om att recitera gamla gaeliska dikter.
Barnens mor är den som bakar goda kakor och som försöker lugna ner stämningen när det drar ihop sig till bråk för att barnen har brutit mot några av faderns regler. Hon bär på en mörk hemlighet från kriget vilken hon talar om som ”en film” när hon berättar för barnen om sina krigsupplevelser.
För barnen på gatan är syskonen tyska nazister och de utsätts för hån och misshandel av de andra barnen. En gång utsätts de för en skenavrättning av några jämnåriga.
/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar