Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotek



fredag 30 mars 2012

Julia Thorells uppgörelse med hippiekulturen

När Julia Thorells debut Juni var tillgänglig för beställning var jag kvick till att göra ett inköpsförslag. Och finns det något bättre än ett nykommet seriealbum? Möjligtvis vårsolen - och när den sedan skiner i kombination med att serielbumet slås upp, då är lyckan gjord.

Inledningsvis får vi en inblick i huvudpersonen Junis uppväxt. Det halvnakna flickebarnet spenderar sina dagar lite som hon vill. De vuxna är frånvarande och friheten är enorm. Hon kastar sig i lianer och umgås med de andra barnen från trakten. Men när kvällen kommer så kryper även rädslan och otryggheten fram. Väl hemma sitter pappa förnöjsamt utanför huset och spelar flöjt.

Boken övergår sedan till den vuxna Juni som pluggar på Konstfack, träffar män från alla världens hörn, har en märklig självkänsla och visar ett starkt missnöje mot sin bohemiske pappa. Junis pappa får en central roll i romanen och förekommer på ett antal platser där han alltid visar ett lika starkt sinne för frihet och spontanitet. Att ett barn ska vara så självständigt som möjligt visar sig även under Junis uppfostran - något som hon känner snarare har hämmat än hjälpt henne- därav detta förakt gentemot hippies! Därav denna osäkerhet inför hur livet ska levas för att uppnå total frihet? Vi får följa Juni i hennes vilsenhet och äventyrliga nätter i Italien. En mycket lovande debut. Jag fylls av hopp inför framtida Junibetraktelser.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar